Valittuja paloja menneestä

2001 - Kamarikuoro aloitti toimintansa tammikuussa. Ensimmäisenä teoksena oli Mozartin varhaistuotantoa edustava messu d-mollissa palmusunnuntaina Laukaan kirkossa. Myös Buxtehudea ja vieläkin vanhempaa sipaistiin ja esitettiin syyspuolella.

2002 - Päätä ei palellut, sillä jo toisena toimintavuotena teimme Bachin Jouluoratorion kantaatit 1-3 Jyväskylän Kamariorkesterin ja solistien kanssa.

2003 - Kantaesitimme elokuussa Liturgisen sarjan kuorolle ja kamariyhtyeelle Laukaan seurakunnan 410-vuotisjuhlissa. Keskisuomalainenkin huomioi mairittelevasti! Pääsiäiskonserteissa Laukaassa ja Jyväskylässä teimme uusia ohjelmistolaajennuksia niin 1500-luvun musiikkiin, barokkiin kuin venäläiseen romantiikkaan.

2004 - Liturginen sarja sai uuden tulemisensa pääsiäisenä Jyväskylän Taulumäen kirkossa ja syksyllä FST:n TV-jumalanpalveluksena, jonka taltioimme Närpiön kirkossa. Esitimme Laukaan kirkossa myös harvemmin kuultua kärsimysmusiikkia eli Telemannin Luukas-passion Jyväskylän Kamariorkesterin kanssa.

2005 - Heti loppiaisena Bachin Jouluoratorion kantaatit 4-6 Laukaan ja Keuruun kirkoissa. Kumppaneinamme olivat Keuruun Serena, Mikkelin Kaupunginorkesteri ja tietenkin upeat solistit. Pääsiäisen alla teimme Luukas-passion Tampereen Tuomiokirkossa ja Turun Katariinankirkossa. Jouluaikaan herkuttelimme Christmas Carols-kattauksella kolmen konsertin verran.

2006 - Ja vielä kerran Telemannia, kun kerran turkulaiset pyysivät! Lauloimme Luukas-passion Turussa ja vuoden tauon jälkeen myös Laukaassa. Teimme myös konserttimatkan Ruotsiin, Motalaan ja Norrköpingiin, sekä konsertoimme virsien ja kansansävelmistöjen ohjelmallamme kotipesän lisäksi ainakin Jyväskylän valtakunnallisilla Lähetysjuhlilla, Turun Maarian kirkossa ja Hämeenlinnan kirkossa. Vuoden päätti Fridrich Brukin, Viljo Kajavan ja Jouni Vaajan laulusarjan Valoksi maan päälle kantaesitys 31.12. Laukaan kirkossa. Varsin työlästä, mutta palkitsevaa!

2007 - Vuoden aloitti visiitti Turkuun, taas! Saimme esittää uudestaan teoksen Valoksi maan päälle Turun Tuomiokirkossa ja kyläillä arkkipiispan kotona, Jukka ja Pirjo Paarman ystävällisyydestä nauttien. Messu kautta aikojen-konserttia eli messun pysyviin osiin liittyvää musiikkia Palestrinasta nykypäivään esitimme keväällä ja kesällä Laukaan lisäksi Savonlinnan ja Juvan kirkoissa. Vuoden huippuhetkiin kuuluivat myös yhteinen konsertti baritoni Esa Ruuttusen ja Turun Kamariorkesteri DUXin kanssa. Vuoden päätti erilainen joulumusiikin kattaus jousikvartetin kanssa Laukaassa ja Huhtasuon kirkossa Jyväskylässä.

2008 - Vuoden huippujuttu oli Mozartin Requiem, jonka marraskuussa teimme Mikkelin orkesterin kanssa. Ja taisimme vuoden mittaan konsertoida ainakin Lappeenrannan ja Elimäen kirkoissa.

2009 - Tässäpä oli vahva vuosi! Jatkoimme Mozartin parissa tehden sen Jämsän ja Savonlinnan kirkoissa, edelleen mikkeliläisten kanssa. Osallistuimme kutsuttuina säveltäjä Jaakko Linjaman syntymän satavuotisjuhlallisuuksiin Jyväskylässä Suven sävel-laulusarjalla. Samaisessa kaupungissa vietettiin myös Kirkkopäiviä, joiden musiikkiantia hämmensimme Harmonia non grata-konsertillamme. Keväällä matkailimme enemmänkin, sillä pääsimme konsertoimaan ystävyysseurakuntaamme Saksan Sonnebergiin. Samalla matkalla retkeilimme Bachin ja Lutherin jäljissä Eisenachissa, joten opettavaistakin oli meininki. Ja tänä vuonna ohjelmisto laajentui myös JSB:n motettien suuntaan, mutta ei viihteellisempääkään ohjelmistoa kartettu, sillä syksyllä komppasimme Maria Lundia Laukaan kirkossa.

2010 - Kuoro sai osansa tähtien tuikkeesta, sillä kanssamme konsertoivat maaliskuussa Mari Palo ja marraskuussa Mika Pohjonen. Elokuussa vietettiin Laukaassa sellotapahtumaa ja kuoro kantaesitti pari uutta kappaletta sello-orkesterin säestyksellä. Vuoden päätti hieno mahdollisuus: saimme kutsun konsertoida Mikkelin orkesterin kanssa Mikaelitalossa. Ohjelma oli sekalainen, mutta taiten rakennettu kattaus jouluista musiikkia kuorolle ja jousille, yhdessä ja erikseen.

2011 - Hurraa, oli Johanneksen vuosi! JSB:n passiosta siis kyse, kuten valistunut lukija arvaakin. Olimme aiemmin tehneet teoksesta yksittäisiä osia, mutta tänä keväänä saimme toteuttaa koko teoksen DUXin ja solistien kanssa Laukaassa ja Turussa. Ja tähti valaisi kulkuamme pimeänä syysiltana saadessamme konsertoida basso Jaakko Ryhäsen kanssa. Olipa upea ilta sekin! Loppukesällä myös piispantarkastus taisi kuoroa hiukkasen työllistää.

2012 - Kevätkonsertit tempaistiin Laukaan ja Viitasaaren kirkoissa, ohjelmana mm. Bortnjanskia, Franckia, Rossinia ja Thompsonia, omia sovituksia unohtamatta. Syksyllä oli vuorossa Tanskan matka, sisältäen kaksi konserttia ja messun, viimeksimainitun Roskilden Tuomiokirkossa. Messun päätösmusiikkina vedetty sovituksemme laulusta Amazing Grace oli yksi kuoron historian huippuhetkistä! Tavoistamme poiketen pistäydyimme loppuvuodesta myös Kauneimmissa joululauluissa, vieläpä iloisten sävelten kera! ;- )

2013 - Vuoden musiikillinen kattaus ulottui varhaisen keskiajan kirkkosävelmistä Mozartin Lacrimosan kautta uussovitettuihin kansansävelmiin, unohtamatta tilaussävellystä Lievestuoreen kirkon 30-vuotisjuhlassa. Tuplasti paremmaksi laittoi kappalaisemme, jonka 60-vuotisjuhlakonsertin lauloimme Vihtavuoren kappelissa. Kokonaan uusi -ainakin meille- konserttipaikka oli Kelkkamäen kappeli 9-tien varrella, jossa juhannuksena lauloimme Oli juhla ja juhannusilta-konsertin. Hieno paikka, ohjelma ja tunnelma! Syyskautta hallitsi pääosin Fridrich Brukin joululaulusarjan "elvytys", sillä esitimme sen neljännen adventin tienoilla Uuraisten ja Laukaan kirkoissa, seitsemän vuoden tauon jälkeen. Konsertin ohjelmaan kuului myös harvinaisempi valikoima lähinaapureidemme joulumusiikkia.

2014 - Ja heti päästiin Tampereelle loppiaiskonsertin merkeissä. Aleksanterin kirkossa pidetyn konsertin huomioi kiittävästi myös Aamulehden musiikkitoimittaja. Muita vierailukohteita olivat Kangasniemen kirkko huhtikuussa ja Jyväskylän Taulumäki lokakuussa. Vuoden huipennuksena esitimme 12 vuoden tauon jälkeen Bachin Jouluoratorion kolme ensimmäistä kantaattia kamariorkesteri DUXin ja solistien kanssa. Vuodet vierivät ja ikää karttuu, mutta LSKK vain paranee vanhetessaan!

2015 - Alkukevät liturgisemman ohjelman parissa kotipesän lisäksi Äänekosken kirkossa konsertoiden, mutta loppukeväällä "trallallaa" ja "elämä on kaunis" sekä muuta mukavaa; kevätkonserteissa luriteltiin luonnosta, valosta, ilosta ja lemmestä (tai sen puutteesta!). Syksyä juhlistivat uuden seurakuntatalon käyttöönotto -lauloimme sen vihkitilaisuudessa sekä ns. Uskon yössä- ja upea konsertti sopraano Mari Palon kanssa marraskuussa. Ja vielä Kauneimmat joululaulut Laukaassa, niin kuoron 15. toimintavuosi oli taputeltu.

2016 - Alkuvuodesta esitimme Ystävänpäivän kunniaksi rakkauslauluja ja loppukeväästä saimme ilon konsertoida Laukaan kirkossa ja Tampereen Tuomiokirkossa kanttori Tuomas Laadun laulaessa solistina. Vuoteen mahtuivat myös raikas kelttiläinen messu, kevätkonsertti osana Kunnelan Tapsan 60-vuotisjuhlia sekä Lapuan hiippakunnan synodaalikokouksen avajaismessu. 16 vuotta hienoja konsertteja, mutta Laukaan seurakunnan toimien tähden eräs aikakausi päättyi syksyllä ja kuoro päätti jatkaa toimintaansa uudella nimellä COMES. Olemme edelleen erittäin "seurakunnallinen kuoro", emme kuitenkaan synnyinseurakuntamme.

2017 - Maakuntamatkailun vuosi: Karjala, Savo (etelä ja pohjoinen), Keski-Suomi, Pirkanmaa... ja mitä näitä nyt olikaan! Konsertteja useissa kirkoissa -Lappeenrannan Sammonlahden uudesta kirkosta Petäjäveden vanhaan maailmanperintökirkkoon- sekä vaihtelun vuoksi rakkauslauluja Säynätsalon kunnantalossa. Matkailu avarsi ja ohjelmisto karttui!

2018 - Pirkanmaa oli pää-ilmansuuntamme tänä vuonna. Konsertoimme Lempäälän ja Ylöjärven kirkoissa sekä elvytimme Liturgisen sarjan pitkästä aikaa (kts. 2003-2004). Se esitettiin juhlamessussa Ruoveden kirkon täyttäessä 240 vuotta. Samassa yhteydessä paljastettiin myös nälkävuosien muistomerkki kirkon edustalla. Sen verran Turkuunkin ehdittiin, että saimme taas konsertoida tutussa Katariinan kirkossa.

2019 - Konsertoimme Jämsän ja Ähtärin kirkoissa. Vuoteen sisältyi myös kipeä menetys, sillä Juha Varteva, toinen pitkäaikaisista bassoistamme, menehtyi yllättäen. Jussin muistoksi pidettyyn konserttiin Suolahti-salissa osallistuimme toisten kuorojen kanssa.

2020 - Vuosi koronapandemian varjossa. Pystyimme harjoittelemaan vain hetkittäin ja kevääksi sovitut konsertit peruuntuivat. Marraskuussa saimme kuitenkin konsertoida Mikkelin Pitäjänkirkossa, sopivasti ennen joulukuun tiukempien rajoitusten aikaa. Parempaa toivoen, kohti kuoron tulevaa juhlavuotta!

2021 - Poikkeusolot jatkuivat. Saimme kesällä sentään konsertoida Mikkelin Tuomiokirkossa ja Mäntyharjun kirkossa. Muilta osin hiljaiseloa ja odotusta.